lunes, 14 de octubre de 2013

Comentari de "De lo sólido a lo líquido: las nuevas alfabetizaciones ante los cambios culturales de la Web 2.0"

Si vols descarregar l'article prem aquí.

Resum.
En l'article escrit per Manuel Area i Teresa Pessoa, ens explica coses com que perquè la societat evolucioni, del que fins ara s'ha trobat en estat sòlid, cap al líquid, és a dir, adaptatiu en el seu context i entorn, el que hem de fer és alfabetitzar-nos digitalment, ja sigui en continguts i en competències.

Els continguts que ens expliquen tots ells simultanis i entrecreuats els uns els altres els podem diferenciar en sis.

  • Biblioteca Universal. Actualment vivim en un lloc on existeix un excés d'informació, de manera que són necessàries competències per tal d'utilitzar-la eficaçment. Però a més, cal aclarir que tenir més informació sigui sinònim a tenir més coneixement.
  • Mercat global. empreses i usuaris, totes dues parts, han de tenir les competències necessàries per fer ús del espai virtual destinat a la transacció i el consum responsable.
  • Connexió hipertextual. Actualment trobem que la cultura es troba fragmentada, però enllaçada mitjançant vincles per tal de consumir-la de manera ràpida. Hi ha un triomf de la immediatesa comunicativa en front la reflexió intel·lectual. SMS triomfa sobre el text narratiu. 
  • Xarxes socials. Tenim la possibilitat d'interaccionar i compartir informació amb moltes persones, de manera molt senzilla, en directe i sense intermediaris.
  • Comunicació multimèdia i audiovisual. Comunicació no tan sols en text, podem fer ús de múltiples medis com fotos, icones, reproducció d’àudio...
  • Entorns virtuals interactius. Construcció d'un medi digital que permet integrar sensacions d'origen artificial. 

Tot això s'ha de dur a terme amb les competències necessàries per tal de que l'ús de les TIC sigui correcte i adequat.


  • Instrumental
  • Cognitivointelectual
  • Socioculturals
  • Axiològica
  • Emocionals


Si això es compleix, el subjecte tindrà la capacitat d'actuar i participar de forma autònoma, culta i crítica en la cultura del ciberespai. Conseqüentment ens trobarem amb l'ansiada societat líquida, intel·ligent, equitativa i democràtica.

Reflexió personal

Penso que això queda molt lluny, que de moment és bastant utòpic. S'està fent molt mal ús encara de les TIC, fins i tot m'atreviria a dir que s'utilitza de manera inconscient, sense conèixer la capacitat d'aquestes i que l'objectiu que ens marquem no arribarà a complir-se, o sinó en queden molts anys de per mig i molta pedagogia entorn d'elles.
En el moment en el qual arribés (esperem) o proper a ell, m'agradaria saber quines mesures prendrien els governs per tal d'evitar la societat intel·ligent, equitativa i democràtica, mesures tals i com fins ara han intentat i fins i tot han arribat a prendre en certs llocs com la Llei Sindel aquí a Espanya, i la SOPA als EEUU. Perquè dic això? perquè penso que són els primers que la desigualtat social els afavoreix, per tant no interessa l'educació de la societat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario